Logo

 

Paul Gauguin                 

 
Paul Gaugin  

Eugène Henri Paul Gauguin (Parijs, 7 juni 1848 – Atuona op de Marquesaseilanden, 9 mei 1903) was een Frans postimpressionistisch kunstschilder.
Na zijn opleiding in Orléans bracht Gauguin zes jaar door in de koopvaardij, en later in de Franse marine. Bij terugkomst in Frankrijk in 1870 werd hij assistent bij een beursmakelaar. Gustave Arosa, die Gauguins voogd werd toen hij op 19-jarige leeftijd zijn moeder verloor, bracht hem in contact met de schilderkunst. Dezelfde Arosa had hem ook aan zijn baan geholpen bij de Marine en later bij de bank. Arosa is dus een sleutelfiguur in het leven van Gauguin, omdat hij indirect ook een grote invloed zou gaan hebben op de kunst van Gauguin. Dit had ook te maken met het feit dat Arosa een grote liefde had voor amateurfotografie en goed bevriend was met Nadar, die foto's maakte als reproductie van belangrijke monumenten in de wereld, als de zuil van Trajanus en het Parthenon. Gauguin huwde in november 1873 met de Deense Mette Sophie Gad, bij wie hij vijf kinderen kreeg. Hij werd een succesvolle beursmakelaar, en werd tevens kunstverzamelaar en, zoals nu te zien is, zeer verdienstelijk amateurschilder, die in impressionistische stijl werkte.

Gauguin woonde, op initiatief van Theo van Gogh, de broer van Vincent, twee maanden samen met Vincent van Gogh, in Arles om te schilderen en van elkaar te leren. Het werd geen gelukkige periode. Gauguin kreeg depressieve buien en deed een zelfmoordpoging. Uit de brieven van Van Gogh - die Gauguin financieel steunde - blijkt dat ze voortdurend ruzie hadden. Op een moment was Gauguin zo geschrokken van het gedrag van zijn huisgenoot, die hem tijdens een avondwandeling achtervolgde, dat hij een nacht in een hotel doorbracht. De volgende ochtend had Van Gogh een deel van zijn oor afgesneden. Daarop werd Van Gogh in een gesticht opgenomen en vertrok Gauguin uit Arles. Duitse wetenschappers beweren echter, na een langdurig onderzoek, dat Gauguin het oor van Van Gogh met een zwaard afhakte, na een ruzie. Ze zouden er zelf voor gekozen hebben om de toedracht geheim te houden. Gauguin deed dit om vervolging te voorkomen.
Er zijn schilderijen van Gauguin en Van Gogh die eruit zien alsof ze met dezelfde verf geschilderd zijn. Ze maakten ook portretten van elkaar. In 1886 kwamen Gauguin, Émile Bernard en Paul Sérusier naar Pont-Aven. Zij richtten er de School van Pont-Aven op. In 1891 vertrok Gauguin naar de tropen om te ontsnappen uit de Europese beschaving, en aan alles wat kunstmatig en conventioneel was. Hij had hierbij het beeld van de edele wilden voor ogen (zoals beschreven door Jean-Jacques Rousseau) en wilde zich afzetten tegen de burgerlijke maatschappij. Wellicht heeft echter ook een rol gespeeld dat hij in Frankrijk als kunstenaar weinig erkenning kreeg. Hij verbleef op Frans-Polynesië (eerst Tahiti en later de Marquesaseilanden), waarvandaan hij nog slechts éénmaal Frankrijk zou bezoeken. Hij leefde hier samen met Paou'óura, bij wie hij een zoon Emile kreeg, geboren in 1899. Paul Gauguin stierf op 54-jarige leeftijd in 1903, ziek van syfilis en hartaanvallen. Hij ligt begraven op het kerkhof in Atuona, Hiva Oa, Marquesaseilanden De werken van Gauguin behoren tot het postimpressionisme. Zijn werk loopt vooruit op het ongebruikelijke kleurgebruik van de fauvisten en de expressionisten. Bron: Wikipedia.

                                                                                                      klik op de afbeelding voor vergroting

Paul Gauguin The Siesta
Paul Gauguin
The Siesta
 
Paul Gauguin Savage Poems
Paul Gauguin
Savage Poems
 
Paul Gauguin Portrait Of Annah The Javanese
 Paul Gauguin
Portrait Of Annah The Javanese
Paul Gauguin Parau Api Aka What News
 Paul Gauguin
Parau Api Aka What News
Paul Gauguin Arearea Aka Joyousness
 Paul Gauguin
Arearea Aka Joyousness
Paul Gauguin Where Do We Come From What Are We Doing Where Are We Going
 Paul Gauguin
The Meaning of Life
 
Paul Gauguin Vincent van Gogh Painting Sun Flowers
Paul Gauguin
Vincent van Gogh Painting Sun Flowers
Gaul Gauguin Contes Barbares Aka Primitive Tales
 Gaul Gauguin
 Contes Barbares Aka Primitive Tales
Paul Gauguin Still Life With Three Puppies
 Paul Gauguin
Still Life With Three Puppies
Paul Gauguin Mahana No Atua Aka Day Of The Gods
Paul Gauguin
Mahana No Atua Aka Day Of The Gods
Paul Gauguin Two Tahitian Women
 Paul Gauguin
Two Tahitian Women
Paul Gauguin Ia Orana Maria Aka Hail Mary
 Paul Gauguin
Ia Orana Maria Aka Hail Mary
Paul Gauguin The Vision After The Sermon Aka Jacob Wrestling The Angel
 Paul Gauguin
Wrestling The Angel
Paul Gauguin Vairumati
 Paul Gauguin
Vairumati
Paul Gauguin Marahi Metua No Tehamana Aka Tehamana Has Many Ancestors
 Paul Gauguin
Tehamana Has Many Ancestors
Paul Gauguin Fatata Te Miti Aka-By The Sea
 Paul Gauguin
Fatata Te Miti Aka By The Sea
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Vraag hier een vrijblijvende offerte aan: 
Binnen 48 uur ontvangt u een vrijblijvende offerte!

Voornaam: *
Achternaam: *
Adres: *
Postcode: *
Plaats: *
Land: *
Email: *
Telefoonnr:
Gewenste afmeting:
Uw afbeelding:
Opmerkingen/afmeting
 Akkoord met de algemene voorwaarden*
 
 
 
 
 
 
 
 

Vermeld belangrijke informatie zoals:
- Gewenste afmeting
- Aanpassingen en Wensen
- Eventuele deadline
- Foto óf artiest én titel schilderij